Sint Trudo heeft al jaren de laagste huren van Eindhoven.
We stellen huurders al tientallen jaren in staat om een huurverhoging te krijgen die gelijk is aan de inflatie, 95% van onze huren ligt onder de eerste aftoppingsgrens (€ 597,30 in 2018) en we verduurzamen onze woningen zónder huurverhoging. We streven namelijk naar zo laag mogelijke woonlasten voor jou.
Voldoe je als huurder aan de door ons gevraagde tegenprestatie, dan is de hoofdregel voor individuele huurders dat de huurverhoging gelijk is aan de inflatie (in 2018: 1,4%). Ook al moeten we als woningcorporatie fors bezuinigen, we willen dit niet afschuiven op onze huurders. Als tegenprestatie vragen we je dan wel om het ons zo makkelijk mogelijk te maken. Enerzijds door je huur via automatische incasso te betalen, en anderzijds door ervoor te zorgen dat al je gegevens juist en compleet zijn. Dat scheelt ons namelijk een hoop administratief werk (en dus tijd en geld).
Om zoveel mogelijk huurders mee te krijgen met het betalen via automatische incasso, werken we met een systeem van huurkorting. Dat werkt als volgt. De minister heeft bepaald dat de huurverhoging voor 2018 voor inkomens tot € 41.056,- maximaal 3,9% mag bedragen. Sint Trudo brengt huurders de inflatie (1,4% in 2018) plus een opslag van 1,0% in rekening, waarmee we ruimschoots binnen de maximaal toegestane huurverhoging blijven.
Maar: betaal je je huur per automatische incasso (en blijf je dat het hele huurjaar doen) en geef je je correcte gegevens door, dan vervalt voor jou deze opslag van 1,0% weer.
Voor een tweetal groepen huurders verhogen we de huur met minder dan de inflatie:
Zoals bij elke woningcorporatie worden onze huurprijzen jaarlijks per 1 juli verhoogd. We proberen deze verhoging tot een absoluut minimum te beperken en doen dit volgens heldere en eerlijke afspraken (o.a. met het Klantenplatform). Toch kan het zijn dat je het niet eens bent met de opgelegde huurverhoging. Je kunt dan bezwaar aantekenen tegen de huurverhoging, al heb je daar wel een geldige reden voor nodig. Geldige redenen voor bewaar zijn:
Je kunt overigens geen bezwaar maken tegen de huurverhoging wanneer er sprake is van onderhoudsgebreken. Heb je bezwaar tegen de verhoging omdat je woning qua onderhoud ernstige gebreken heeft, dan kun je bij de Huurcommissie een tijdelijke huurverlaging aanvragen. Dat kan het hele jaar door. Voor meer informatie hierover: kijk op www.huurcommissie.nl.
Is één van de hierboven opgesomde redenen van toepassing op jouw situatie, download dan de modelbrief Bezwaarschrift Jaarlijkse Huurverhoging en stuur deze vóór 1 juli naar de Woonwinkel, Postbus 360, 5600 AJ te Eindhoven, of e-mail de brief naar trudo@trudo.nl. Je kunt natuurlijk ook even binnenlopen in de Woonwinkel (Torenallee 80 op Strijp-S), waar we je ook graag helpen met het downloaden van de modelbrief.
We onderzoeken je bezwaar uiterst zorgvuldig. Blijkt het dat we inderdaad een fout hebben gemaakt en heb je dus met een geldige reden bezwaar gemaakt tegen de huurverhoging, dan nemen we onmiddellijk contact met je op en passen we het huurverhogingsvoorstel aan. Als we het niet met je bezwaar eens zijn, dan sturen we je bezwaarschrift door naar de onafhankelijke Huurcommissie, die vervolgens binnen zes weken uitspraak zal doen. Zolang de Huurcommissie nog geen uitspraak heeft gedaan, hoef je de verhoging van de huur niet te betalen. Natuurlijk dien je wel gewoon je oude huurbedrag te betalen. Mocht de Huurcommissie ons echter in het gelijk stellen, dan zul je alsnog de niet-betaalde huurverhoging moeten voldoen.
Wil je na 1 juli nog bezwaar maken tegen de huurverhoging, neem dan direct contact op met de Huurcommissie. Dat wil zeggen: als je de huurverhoging nog niet hebt betaald! Heb je die verhoging wel al betaald, dan ben je namelijk juridisch gezien akkoord gegaan met de verhoging.
Heb je de huurverhoging van juli niet betaald, dan ontvang je voor 1 oktober alsnog een (aangetekende) brief met het huurverhogingsvoorstel. Je kunt dan nog tot 1 november bezwaar aantekenen bij de Huurcommissie. Tot die tijd zul je niet aangemaand worden voor het huurverhogingsbedrag, maar natuurlijk wel voor de oude huurprijs.